Jim Greenway, Lee Hecht Harrison
Genç insanların başarılı bir kariyer için ihtiyaçları olan en önemli beceriler nelerdir?
Sürekli değişen iş hayatına uyum sağlayan işverenlerin, çalışanlarda aradığı en temel özellik problem çözmektir. Bugün artık, en iyi işler uygulayıcı olanları değil, düşünmeye ağırlık veren adayları bekliyor.
2016 Dünya Ekonomik Forumu, Geleceğin Meslekleri Raporu, problem çözme becerileri ve geleceğin meslekleri arasında kesin bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. En büyük 100 işveren ve hedef milletlerde 50 işveren arasında yapılan geniş kapsamlı araştırma, 2020 itibariyle en çok talep edilecek becerileri ortaya koydu. Raporda, bu on yılın sonunda tüm endüstriler ve meslekler arasında, “kompleks problem çözme” becerisinin temel bir beceri olarak talep edilme oranı %36. Fiziksel sağlamlık ve yeteneğin ise yalnızca %4 oranında talep edildiği belirtiliyor.
Problem çözme becerisi, profesyonel hizmetler, iletişim teknolojisi gibi çalışanların “daha kompleks ve analitik” olması ve “şirketlerin iş süreçlerine dair genel bir kavrayış” talep edilen sektörlerde elzem olarak görülüyor. Bu durum, teknolojiyle birlikte dönüşüm gösteren satış, donanım/bakım, üretim/imalat sektörleri için de geçerli.
Peki, problem çözme becerileri ile ne anlatmak istiyoruz? Daha önemlisi, iş arayan ortalama bir aday bu beceriyi özgeçmişinde nasıl parlatabilir?
Problem çözme becerisini talep eden işverenler genel olarak; elinden geleni yapacağını belirten ve problemler ve zorluklara taze ve özgün bir bakış getiren arıyorlar.
Adaylar, problem çözme sicillerini, mesleki geçmişlerindeki başarı hikâyelerini anlatarak ve önceki işyerlerine kattıkları değeri ifade ederek oturtabilirler.
Şirketlerin aradığı temel problem çözme becerilerinden bazıları şunlar:
1.Verimliliği artıracak, yeni ürün geliştirecek ya da müşteri hizmetlerini geliştirecek ölçüleri tanımlamak ve uygulamak
2. Etkili uyuşmazlık çözümleme becerileri ile konuları açıklığa kavuşturmak
3. Potansiyel problemleri işleri aksatmadan önce belirleyebilecek girişkenlik ve beceriklilik
4. “Bilmiyorum” u geçerli bir yanıt olarak kabul etmemek
5. Öncelikleri değiştirmek ve değişime uyum sağlamak için esnek ve zeka kıvraklığı
Problem çözme kapasitenize odaklanmak, işveren şirketlerin gerçekten istediği yeterlikleri ortaya çıkararak, rekabette avantajlı olmanızı sağlayacaktır. Sayısı her gün daha artan iş arayan adaylar arasında sıradanlaşmamak ve fark edilmek için problem çözme becerinizi gösterin.