Figen Küçüköner Kırca, E&E Group
E&E Group olarak yürüttüğümüz outplacement projelerinde bugüne kadar birçok profesyonel ile çalışma fırsatı buldum. Yaşadıkları geçiş döneminde onlara destek olmak ve iş piyasasında hedeflerine uygun yeni bir yerde kariyerlerine devam etmek adına gerçekleştirdiğimiz “Kariyer Destek Programları”nda ilk söylediğimiz her zaman için bu cümledir: “İş aramak tam zamanlı bir iştir!”
Yaşanılan kariyer geçiş sürecini sadece “iş aramak” olarak da görmeyip “yeni kariyer planlamasını yapmak” “iş fırsatları yaratmak” olarak da nitelemek yerinde olur. Süreci bu bakış açısıyla sahiplenmeniz, yapmanız gerekenleri planlamanız ve proaktif bir şekilde de uygulamanız gerekir. İç disiplin ve motivasyonunuz da ancak bu şekilde yüksek kalabilir. Hedefinize de bağlı olmakla birlikte ancak bu şekilde yönetirseniz süreç kısa sürede istediğiniz şekilde sonuçlanır. Çevrenizde uzun süredir “iş aradığını” ama bulamadığını söyleyenler varsa durumlarını sorgulamak gerekir: Ya ne aradığını bilmiyordur (hedefi yoktur); ya nasıl arayacağını bilmiyordur (doğru yöntemlere sahip değildir); ya da arıyormuş gibi görünüyordur ama aslen istemiyordur/başka düşünceleri vardır.
İş arama süreci tam bir proje gibi düşünülüp adım adım planlanması gerekir:
1. Öncelikle hedefinizi belirleyin. Neler yapabilirsiniz? İş piyasasına neler sunabilirsiniz? Öncelikleriniz ve istekleriniz nedir? Kendinize uygun olarak gördüğünüz işi net olarak tarif edebiliyor musunuz?
2. Doğru iş arama yöntemlerini uygulayın. İyi bir özgeçmişiniz olsun tabii ama, iş aramak demek sağa sola CV gönderip oturup beklemek demek değil! Çevrenizdeki insanlarla temas halinde misiniz? Onlardan fikir alıp bu arada kendinizi anlatıp fırsatlar yaratacak görüşmeler yapıyor musunuz? İş arama sitelerini ve sosyal medyayı aktif kullanıyor musunuz? Danışman şirketlerle iletişim içinde misiniz?
3. Hazırladığınız plana sadık kalın; gelişmelere göre takip edin güncelleyin. Tam zamanlı iş demek neredeyse günde 7-8 saate yakın mesai harcamak demek. Kontrolünüz dışında bir çok konu olabilir ama projeniz istediğiniz gibi ilerliyor mu? Kendi yapabileceklerinize odaklanıp adımlar atıyor musunuz? Pes etmeyip devam ediyor musunuz?
Yukarıda anlatılanlar sadece aktif iş arama sürecinde olanlar için değil. Aslında kariyer planlaması dediğimiz kavram tam da bu demek. Halihazırda bir işiniz olsa dahi kendinize sormanız gerek: Şu an kariyerimde neredeyim? Önümüzdeki dönemde nerede olmak istiyorum? (belki bunu kısa, orta ve uzun dönem olarak ayrıştırabilirsiniz) İstediğim yerde olabilmek için neler yapıyorum?
Unutmayın ki; kariyerinizin sorumluluğunu alıp siz planlamazsanız sizin adınıza yapılan planlamaları kabul etmeniz gerekir!