Çeşitli nedenlerden kariyere verilen aralar CVlerde rastlanan bir durumdur. Kariyere ara vermenin en temel sebepleri ise hastalık, çocuk sahibi olmak ve işten çıkarılmak yer almaktadır. Bununlar birlikte insanlar başka nedenlerle örneğin seyahat etmek için de kariyerine ara verebiliyor.
Post Office’in 2015 raporuna göre, okuldan yeni mezun olan insanlar seyahat etmek yerine bir an önce kariyerlerine başlamayı tercih ederken, kariyerine ara vermek isteyen insanların yaş ortalaması 42. 55 yaşındaki çalışanların ¼’inden daha fazlası da kariyerine ara vermeyi düşünmekte. İşten çıkarıldığı için kariyerine ara veren insanlar ise, bir sonraki rolleri için hazırlık yaparken yenilenmek için seyahat etmeyi seçebiliyor.
Kariyerinize neden ara verdiğinizi açıklarken, dürüst ve açık olun. Kendinize güvenin, savunmaya geçmeyin. Kariyerine ara vermenin birey ve gelecek işveren için birçok faydası olabilir. Enerjinizi toplamanıza, yeniden odaklanmanıza, yeni perspektif ve yaklaşım kazanmanıza yol açarak işvereninizin de bu deneyimlerinizden faydalanmasına yol açabilir.
Kariyerinize neden ara verdiğinizi anlatmak mülakatın yalnızca kısa bir bölümünü oluşturacaktır. Mülakatı yapan kişi işi yapmakla ilgili becerilerinize ve uyum sağlayıp sağlayamayacağınıza odaklanacaktır. Bununla birlikte az ve öz bir ifade vermek için potansiyel sorulara hazırlanmakta fayda var.
Faydalı yaklaşım; ne kadar ilginç olursa olsun, adım adım ne yaptığınızı anlatmamak, ifadenin yolunun belirli bir yapıya sadık kalarak sapmamasını sağlamak ve fazla detay vermemektir.
• Kariyerinize neden ara vermek istediniz?
• Bundan ne elde etmek istediniz?
• Ne kazandınız, öğrendiniz?
• Kariyerinize ara vermek sizi nasıl değiştirdi ve bu deneyimizin gelecek işverenlerinize ne fayda sağlayabilir?
Kariyerinize ara verdiğiniz sürece yaptıklarınızın değer kattığını göstermeniz gerek. Ne kadar geliştiğinizi vurguladığınızdan emin olun. Örneğin kariyerinize seyahat etmek için ara verdiyseniz şimdi uluslararası müşteriler ve farklı kültürlerden takım arkadaşlarıyla daha iyi çalışabileceğinizi belirtin. Yaşadığınız zor durumların ise, direncinizi artırıp, sorun çözme becerilerinizi geliştirdiğini söyleyin. Bunlar, işverenlerin aradığı özelliklerdir.
CV’nizdeki kariyer boşlukları sizi korkutmasın. Biraz derinlemesine düşünme ve hazırlık sayesinde, edindiğiniz yeni becerileri anlatabilirsiniz. İşverenler, işi yapabilme becerileriniz ve yetkinliğinizle daha çok ilgilidir, aşırı düşünmenize gerek yok.
Bev White